Osoby, dla których wyprawy do lasu po grzyby to jedna z najprzyjemniejszych stron jesieni, powinny wejść na stronę ekologia.pl i zapoznać się z przedstawionymi tam informacjami na temat grzybów, jakie można znaleźć w polskich lasach. Będzie to ważne z wielu powodów, przede wszystkim dlatego, by nauczyć się odróżniać grzyby jadalne od trujących. Nawet wytrawni grzybiarze mogą się nieraz pomylić, a pomyłki takie bywają tragiczne.
Poza tym jednak warto dowiedzieć się, że polskie lasy oferują mnóstwo jadalnych grzybów, w tym niektóre o niezwykłym smaku - zainteresować powinno to zwłaszcza osoby zbierające stale te same, nieliczne gatunki. Okazuje się, że jadalnych grzybów jest znacznie więcej niż tylko typowe, jak borowiki, maślaki czy koźlaki.
Na stronie szczegółowo, ze szczególnym uwzględnieniem najważniejszych cech wyglądu, opisano najczęściej występujące grzyby. Należy do nich grzyb olszówka, często występujący w wielkim nagromadzeniu i mający bardzo charakterystyczny, podwinięty kapelusz.